EKONOMİGÜNCEL

Peyzaj ve Süs Bitkiciliği sektörü SATSO’da değerlendirildi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret Borsası, Sakarya Fidancılar Birliği, Sapanca İlçe Merkezi ve Kırkpınar Beldesi Tarımsal Kalkınma Koop. Arifiye İlçesi Tarımsal Süs Bitkileri Kalkınma Koop. iş birliğinde “Süs Bitkiciliği Sektörü Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Serdivan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yusuf Alemdar, Erenler Belediye Başkanı Rahmi Şengül, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, Sakarya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bekir Uztürk, SakaryaBir Başkanı Şamil Tantaoğlu, Sapanca İlçe Merkezi ve Kırkpınar Beldesi Tarımsal Kalkınma Koop. Başkanı Osman Kubilay, Arifiye İlçesi Tarımsal Süs Bitkileri Kalkınma Koop. Cevat Kabil,  İl Müdürleri, İlçe Belediye Başkan Adayları, Resmi Kurum/Kuruluş Temsilcileri ile Süs Bitkiciliği sektöründe iştigal eden SATSO Üyeleri katıldı.

Toplantıda peyzaj ve süs bitkiciliği sektörünün geleceği için Sakarya’nın yol haritasının belirlenmesi ve her yıl gerçekleştirilen PSB Anatolia Fuarı ile ilgili istişarelerde bulunuldu.

Serdivan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yusuf Alemdar, “Sektörün Sakarya’da gelişimini yakından takip ediyorum. Üretimi artırmak için gereken özveriyi ortaya koyacağız. Sakarya yapısı itibariyle dış mekan süs bitkiciliğinde pek çok avantaja sahip. Üreticinin desteklenmesi ve fuar alanı gibi konularda ortak akılla hareket etmeyi benimsiyoruz. Sektörümüzün sorunlarıyla ilgili her zaman yanınızda olacağız. Sakarya’nın üretim kapasitesini destekleyecek her çalışmanın içinde yer alacağız” dedi.  

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Sakarya’nın peyzaj ve süs bitkisi sektöründeki son yıllarda yükselişini değerlendirerek şunları dile getirdi; “Süs bitkiciliği sektörü ilimizin üretim ve ihracatında önemli yeri olan bulunduğumuz coğrafyanın önemli nimetlerinden biri olarak da adlandırabileceğimiz bir sektördür.

Bundan yaklaşık 50 yıl önce kadınların kendi bahçelerinde hobi olarak üretmeye başladıkları dış mekan süs bitkileri sektöründe bugün Türkiye ihracatının %3 kadarını karşılıyor noktaya gelmiş olmak gurur verici. İhracatta 5 milyon dolarla 9. Sıradayız. Dış mekan süs bitkisinde 10 bin dekar üretim alanına sahip olan ilimiz, üretim yaptığı alan itibariyle Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde yapılan üretimin de %25’ine sahip bir iliz.

Bulunduğu coğrafyanın kimliğini taşıyan süs bitkiciliği sektörünün tanıtılması, pazar payının artması, ekonomiye daha fazla katkı sağlaması amacıyla bundan 7 yıl önce butik bir festival düzenleyerek şehir olarak sektörün nabzına ev sahipliği yapmaya başladık. Odamız girişimleri ile başlayan bu süreç 3 yıl boyunca bu etkinliğin festival olarak daha sonrasında ulusal bir fuar ve son iki yıldır da profesyonel bir şekilde uluslararası fuar niteliğini kazandı. Bu festival ve fuarların planlanmasından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği fuar takviminde yer almasına, uluslararası nitelik kazanmasına kadar pek çok konuda oda olarak ciddi çaba sarf ettik.

Doku Kültürü Laboratuvarı

SATSO olarak zirai üretim kapsamında şehrimize bir de tarımsal ürünler üretim mükemmeliyet merkezi kazandırdık. Doku kültürü laboratuvarımız kurulumu tamamlanan 2021 yılından bu yana dünyanın en büyük orkide firmalarına ihracat gerçekleştirir pozisyona geldi. Yani her zaman söylediğimiz gibi doku kültürü laboratuvarımız bir projeden çok fazlasını ifade ediyor bu şehir için. Türkiye’de de örnek gösterilen kapsamlı bir laboratuvar oldu.

Süs Bitkiciliği UR-GE Projesi

Geçtiğimiz ay süs bitkiciliği ile ilgili önemli bir ur-ge projesine başladık. Bu proje ticaret bakanlığı tarafından üyelerimizi destekleyen nitelikte önemli bir çalışma. Bu proje ilimizin bu alandaki ihracat rakamlarına ve sektördeki lider konuma gelmemize önemli katkı sunacak.” diye konuştu.

Sakarya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bekir Uztürk, “Ülkemiz; süs bitkileri yetiştiriciliğine uygun iklimsel ve coğrafi koşulları, pazar ülkelere yakınlığı, ucuz ve nitelikli işgücüne sahip olması gibi nedenlerle önemli rekabet avantajına sahiptir. Sakarya İli süs bitkiciliği sektörü de, yüksek katma değer ve yüksek istihdam sağlayan, ülkemize döviz kazandıran önemli bir sektör haline gelmiştir. Sektörün bu hızlı gelişmesine paralel olarak; Sapanca ilçemizde gerçekleştirilen Süs Bitkiciliği Fuarımız da sektörün gelişmesine çok önemli kaktılar sağlamıştır.  Sakarya Ticaret Borsamız; süs bitkiciliği sektörünün gelişmesine katkı sağlayan çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Sakarya Ticaret Borsası olarak Süs Bitkiciliği sektörünü önemsediğimizi ve Borsamız imkanları dahilinde elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi. Başkan Adayı Alemdar’ın ardından kürsüye gelen KARMA Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Adıyaman ise fuar alanının ihtiyaçları, iyileştirilmesi gereken noktaları ve sektörün daha da ileriye gitmesi adına tavsiyelerin bulunduğu bir sunum gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın