EKONOMİ

Toyota Boshoku’dan karbon nötr olma yönünde yatırım

Otomotiv koltuk ve iç döşeme parçaları alanında Sakarya’nın en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Toyota Boshoku Türkiye, 12 milyon Euroluk yatırımla hayata geçirdiği güneş enerjisi tesisi olan Solar Farm projesi ile bu yıl üretimde karbon nötr olmayı hedefliyor. Yıllık toplam enerji tüketimi 14 GWh olan Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey tesislerinin enerji ihtiyacının tamamı bu proje kapsamında sayaç mahsuplaşması yöntemi ile karşılanacak.

Sektörünün en büyük otomotiv koltuk ve iç döşeme parçaları üreticilerinden olan Toyota Boshoku Türkiye (TBT), sürdürülebilirlik kapsamındaki Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ESG) temelli yatırımları kapsamında önemli bir adım attı. TBT, yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınması konusunda güneş enerjisi tesisi olan Solar Farm projesine 12 milyon Euro’luk yatırım yaptı. TBT, Mersin ilinin Erdemli ilçesinde 120 dönümlük bir alana yaptığı bu yatırımla Toyota Boshoku Corporation’ın küresel operasyonu içerisinde enerjisini fabrika dışındaki bir tesisten tamamen karşılayabilen ilk şirket olacak.

Toyota Boshoku Türkiye Başkanı Hakan Konak “Öncelikli odak noktamız, karbon nötr hale gelmekti. Paris Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhüt ve stratejiler doğrultusunda ortaya çıkan projede tesis kurulum çalışmaları tamamlandı” dedi.

Başkan Konak, “Yatırımını gerçekleştirdiğimiz Solar Farm projesinde, yıllık toplam enerji tüketimi 14 GWh olan Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey tesislerimizin enerji ihtiyacının tamamında sayaç mahsuplaşması yöntemini kullanacağız. Böylelikle projenin aktif olmasıyla birlikte tesislerimiz güneş enerjisi kullanarak üretimde karbon nötr olacak” dedi. Bu yatırım haricinde sürekli iyileştirmelerle günlük işlerde enerji tüketiminin azaltılması, mühendislik yaklaşımları ve dijitalleşme araçlarıyla süreçlerin enerji verimli hale getirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Hakan Konak diğer çalışmalardan şöyle bahsetti; “Personel servisleri, ürün ve alt parça nakliye ve atık bertarafı gibi önemli emisyon noktalarını hesaplıyor, bu alandaki azaltımlar için de çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Müşteri ile ürün sevkiyatında kullanılan kamyonlarımızı elektrikli araçlara çevirdik. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve Yeşil Satınalma Politikası çerçevesinde tesislerine giren her ürün ve ekipmanda enerji verimli olanları tercih ediyoruz. Makine ve ekipman parkını da enerji verimli hale getirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor”.

Bir yanıt yazın