ROSATOM 10 Kasım Dünya Bilim Günü'nde Küresel Atom Testini Başlatıyor

Rosatom, Dünya Bilim Günü’nde önemli bir etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. Bu yıl nükleer endüstrisinin 75’nci yılını kutlayan Rusya’nın Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, uluslararası bir eğitim projesi olan Küresel Atom Testi’ni (Global Atomic Quiz) 10 Kasım Dünya Bilim Günü’nde başlatıyor.

ROSATOM 10 Kasım Dünya Bilim Günü'nde Küresel Atom Testini Başlatıyor

Dünya atomlardan yapıldı. En küçük varlıklardan tüm gezegenlere kadar her şey bu temel parçacıklardan oluşuyor. Atom fikri yüzyıllardır konuşuluyor ve arkasındaki bilim zaman içinde uzun bir yol kat etti. Nükleer teknolojiler olmasaydı yaşadığımız hayat oldukça farklı olurdu. Ancak bu bilgi iyi gizlenmiş bir hazine olarak kalıyor” diyerek başlatılan projenin misyonu, nükleer teknolojilerin günlük yaşamdaki önemini göstermek ve nükleer enerjinin gezegenimizi korumada oynadığı rolü vurgulamak olacak. 

Küresel Atom Testi, katılımcıların bilgilerini test etmesine ve nükleer enerji hakkında yeni bilgiler edinmesine olanak tanıyacak. Test boyunca katılanlara güneş enerjisi ve nükleer enerji arasındaki fark ve benzerliklerden, cıvadan nasıl altın elde edilebileceğine kadar farklı zorluk derecelerinde 25 soru sorulacak. Dünyanın her yerinden pek çok katılımcıyı çevrimiçi ortamda bir araya getirecek olan Küresel Atom Testi, 11 farklı dilde yayınlanacak. 

DÜNYANIN HER YERİNDEN BİLİM İNSANLARI KATILACAK 
Rosatom, katılan herkes için testi daha heyecan verici hale getirmek adına projeye önemli bilim insanlarını, uluslararası kuruluşların çalışanlarını ve nükleer uzmanları da davet etti. Uzmanlar test sırasında yöneltilen soruların doğru yanıtlarını ve bu yanıtlara ilişkin tüm açıklamaları katılımcılarla paylaşacak. Teste katılanlar böylece alanlarının önde gelen isimlerinden gizli kalmış bilimsel gerçekleri öğrenebilecek. 

Rosatom bu projede farklı ülkelerden bilim insanlarının yer almasına özel bir önem verdi. Her biri farklı uzmanlık alanlarına sahip 11 bilim insanı, Rosatom’un öncülüğünde bu projede bir araya gelecek. İngiltere'deki Dünya Nükleer Birliği'nde (WNA) görev yapan Nükleer Enerji Uzmanı John Lindberg, Rusya'da bulunan Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi MEPhI'den Öğretim Görevlisi ve Mühendis Egor Zadeba, Mısır'daki İskenderiye Üniversitesi'nde enerji ve çevre alanlarında araştırmalar yapan Asmaa Hanafi, Finlandiya Helsinki Şehir Konseyi üyesi Nükleer Fizik Doktoru Petrus Pennanen gibi alanında uzman isimler, teste katılanlara soruların yanıtlarına ilişkin açıklamalar yapacak. 

TÜRKİYE’Yİ DR. SENEM ŞENTÜRK LÜLE TEMSİL EDECEK 
Farklı ülkelerdeki bilim insanlarını aynı platformda bir araya getirecek olan projede Türkiye’yi ise, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Dr. Senem Şentürk Lüle temsil 
edecek. Nükleer uygulamalar ve reaktör teknolojisi konusunda yetkin isimlerden biri olan Lüle, Türk katılımcılara test sorularının yanıtlarıyla ilgili önemli bilgiler verecek. 

10 Kasım'da başlayacak olan Küresel Atom Testi, //quiz.myfuture.energy/  adresinde 24 saat boyunca aktif olacak. Teste katılanlar, isterlerse yazdırabilecekleri ya da sosyal medyada paylaşabilecekleri dijital bir sertifikanın da sahibi olacak. 

Rosatom Hakkında
ROSATOM, nükleer enerji tedarik zincirinin her aşamasında başarılı çözümler sunan kaynaklara, deneyim ve uzmanlığa sahip dünyadaki tek şirkettir.  Şirket, nükleer enerji santrallerinin tasarımı, inşası ve işletilmesi, uranyum madenciliği, dönüşüm ve zenginleştirme, nükleer yakıt tedariki, hizmetten çıkarma, kullanılmış yakıt depolama ve nakliye ile nükleer atıkların güvenli bertarafı dahil olmak üzere çok çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Rosatom ayrıca nükleer tıp, bilimsel araştırma ve malzeme bilimi, dijital, çeşitli nükleer ve nükleer olmayan yenilikçi ürünlerin üretim ihtiyaçları için ekipman ve izotop ürünleri üretimi yapmaktadır. Şirketin stratejisi, rüzgar enerjisi üretimi alanı da dahil olmak üzere düşük karbonlu enerji üretimi projeleri geliştirmektir. Rosatom şu anda çatısı altında bulunan 300’den fazla kurum ve kuruluş ve 250 bin çalışanla faaliyetlerini sürdürmektedir.

Rus Nükleer Endüstrisinin 75. Yıldönümü
2020 yılı Rus nükleer endüstrisinin 75. yıldönümüdür. Rusya, atom enerjisinin barışçıl kullanımında her zaman öncü olmuştur. 1954'te Rus bilim insanları tarafından ilk nükleer güç santrali kuruldu. Günümüzde ise Rosatom’un en son teknoloji tasarımı olan 3+ nesil reaktörlere sahip üç ünitesi bulunmaktadır.  
Rus nükleer endüstrisi sayesinde yüzyılın dörtte üçünden fazla bir zaman zarfında birçok yabancı ülkede nükleer birimler ortaya çıkmıştır. Rosatom, yabancı portföy büyüklüğü açısından dünyada lider konumundadır. Dünyanın en güçlü hızlı nötron reaktörüne sahip tek nükleer buzkıran filosunu bünyesinde bulunduran Rosatom, nükleer tıbbın yanı sıra dijitalleşmeye de katkıda bulunmaktadır. 

 

Kocaali Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER