EKONOMİ

Prof. Dr. Emre Alkin “Türkiye’de ve Dünyada Ekonomik Konjonktür”ü anlattı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in katılımı ve sunumuyla “Türkiye’de ve Dünyada Ekonomik Konjonktür” konulu konferans gerçekleştirildi.

SATSO Meclis Toplantı Salonu’ndaki konferansa Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Erdem Ercan, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Oda üyeleri iştirak etti. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konferansta Prof. Dr. Alkin dünya ekonomisi, Türkiye ekonomisi ve gelecek projeksiyonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Emre Alkin, iktisadın temel kavramının fayda olduğunu eğer fayda olmazsa ihtiras olacağına vurgu yaparak büyümenin kolay ancak kalkınmanın zor olduğuna dikkat çektiği konuşmasında şunlara değindi: “Boyumuza göre iş yapmaktan maalesef nefret ediyoruz. Pragmatik düşünerek kendimizin farkında olmalıyız. Matematik her şey değildir. Ülke olarak hızlı yaşlanıyoruz. Yakın zamanda 65 yaşındakiler şirketin delikanlıları olacaklar. Nicelik olarak değil nitelik olarak büyümeye odaklanmanın öneminin farkına varalım. Buradan büyümek ve kalkınmak arasındaki farkı görebiliriz. Büyümek kolay. Ancak kalkınmak da sadece ekonomiyle olmaz. Kültürle, sağlıkla, sanatla oluyor. Büyüme ve kalkınma farklıdır. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında Belçika yok, Avusturya yok. Ama bir bakın onlara ne kadar gelişmişler.

6 Şubat depreminin ülkemize zararı ile maliyeti çok farklı. Depremin ülkemize maaliyeti uzun vadede 100 milyar dolar, kısa vadede 50 milyar dolar olarak görülüyor. Ancak zararı? Onlarca insanımız öldü, fabrikalar yer değiştirmek zorunda kalıyor. 11 ilimizde ülkemizin milli gelirinin yakınına bile ulaşan yoktu. Bu nedenle yüksek ve birçok bina yapmak gelişmek değildir.”

Ülkemizi Bekleyen 8 Risk

Alkin, 2023 yılında ülkemizi bekleyen 8 önemli riski sıralayarak ABD’de banka batışlarının devam etmesi, borç krizleri, Rusya Ukrayna işgalinin yayılması, Türkiye’nin kredi notunun «c» seviyesine inmesi, pandeminin yeni bir dalgası, Türkiye’nin ihracatının seyri-sınırda, karbon vergisi – küresel resesyon, Türkiye’nin kamu açığı ve dışlama etkisi ile yaklaşan seçim ve iç siyasetteki gerginliğin yansımalarını örnek gösterdi.

Zamanınızı Çalacak, Stres Yapacak Yatırım Yatırım Değildir

Yatırımlar konusunda da düşüncelerini aktaran Alkin; “Kripto ve coinlere para yatırmış birçok kişi ile karşılaştım. Bir gecede yüzde 80’i erimiş ne yapayım diye soruyorlar. Sizi kendi zamanınızdan çalacak, sürekli uykularınızı kaçırıp bakmanızı sağlayacak, stres yaptıracak, sevdiklerinizi üzmenizi sağlayacak hiçbir yatırıma bulaşmayın. Ucuz kredi bulursanız yatırım için alın. Bütün risklerinizi her gün kontrol edin. Piyasayı duymazsanız sadece al-satçı olursunuz. Piyasayı duyun ve dinleyin.”

Kadın Varsa Gelişme de Var

Ülke olarak da çıkışın yollarına yönelik öngörüde bulunan Prof. Dr. Alkin, kadının ekonomide ve iş hayatında ne kadar etkin olursa büyüme ve gelişmenin de aynı paralelde yüksek olacağına kanıtlar ile cevap vererek “İhracat yapmamız lazım ve katma değerli olması lazım. İthalat ürünlerimiz ihracat ürünlerimizden maalesef ortalama %32 daha değerli. Cumhuriyetin ilk 15 yılındaki büyüme hızını asla yakalayamadık. Çünkü kadınlarımızın istihdama katkısı %40’ın üstündeydi. O zaman ne kadar çok kadını iş dünyasına entegre edersek o kadar gelişiriz. Gençlerin hevesini kırmak gibi ciddi problemimiz var. Bunu yapmayalım.

Bazı sektörlerin çok acilen yeniden yapılanmaya gitmesi lazım. İlaç ve ecza, hazır giyim, ayakkabı ve deri vb. daha nicelerinin kendini değiştirmesi gerekiyor. Başınıza iyi bir şey geldiğinde neden diye sormuyorsanız, kötü bir şey geldiğinde de neden diye sormayın. Tedbirinizi alın” dedi.

Birçok önemli konuda da tecrübe bilgi paylaşımında bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, katılımcıların da kendisine yönelttiği soruları cevaplandırdı.

Etkinlik sonunda SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan tarafından günün anlamına yönelik plaket takdiminde bulunuldu.

Bir yanıt yazın