Fındıkta hangi ülke rakibini kendi parasıyla destekler? 

Ülkeler ürettikleri bazı ürünleriyle dünyada öne çıkar. Ortadoğu ülkeleri petrolle anılır. 

Fındıkta hangi ülke rakibini kendi parasıyla destekler? 

Yakın komşularımız ürettikleri buğday ve diğer hububat ürünleriyle bilinirler. Bizim yurdumuzda tüm sorunlarına rağmen Fındık üretimiyle  dünyada öne çıkıyor. 
Ne yazıkki bu mamulümüzü bu güne kadar çeşitlendirerek dünyaya sunamadık. 
Bunun yerine kolaycılığa kaçarak diğer ülke ve firmalarının adeta bu güne kadar üretemediğimiz Fındık politikaları nedeniyle bazı çok uluslu şirketlerin ırgatı olduk. 
Bu durumu kırmak, lehimize çevirmek elimizde. 
Tabii sadece ah vahlarla hareket ederek varacağımız bir nokta yok. Ya da geldiğimiz nokta ortada. 
Sadece Fındık bahçelerinde çalışmak, üretmek yetmiyor.  
Durumu lehimize çevirmek, dünyaya “Türk fındığının sahibi benim” demek için gerçekten çalışmamız gerekiyor. 
***
Aslında yeni bir icat bulmamıza gerek yok. Yapmamız gerekenler Fındık idarecilerin konuya ayakları yere basan, kolaycılığa kaçmayan milli Fındık politikaları için gerekli adımları atmaktan geçiyor. 
Bu güne kadar ilan edilen ve serbest piyasada denetimsizlik nedeniyle ciddiye alınmayan taban fiyatın etrafında adeta  lakırdı yaparak ülke olarak zaman geçirdik.  
***
Halbuki aklın yolu bir diye pek sevdiğimiz bir söz bu topraklarda çok bilinir. 
Bu söz boşa söylenmemiştir. 
Adeta Fındık içinde bize yol gösteriyor. 
Yapılacaklar belli diyor. Aklımızı kullanmamız gerekiyor.  Siyasi partileri her konuda olduğu gibi Fındık konusundada sorgulamalıyız. Politikaları gerçekçimi? Yönetime gelenler bu gün olduğu gibi İtalyan firmalarından mı yana, Türk Fındık üreticisinden mi yana? 
Verdiğimiz oyların kime gittiğini iyi takip etmeliyiz(!) 
Ülkemiz Fındık konusunda gerçekten dünyada üretim olarak sarsılmaz bir liderliği var.  
Türkiye Bu liderliğini bu satırların sahibi dahil olmak üzere, milyonlarca Türk Fındık üreticilerine borçlu olduğu muhakkaktır. 

Ancak adını kim ne koyar bilemiyorum ama, bir şeyler eksik, yanlış gittiği muhakkaktır. 

Ülke fındığında  yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar hakkında başta bir üretici olarak düşüncelerimi paylaşmak istedim. 

 Batı Karadeniz’de ve Sakaryanızın kuzey ilçeleri Kocaali, Karasu başta olmak üzere Hendek, Akyazı, Karapürcek, Kaynarca, Söğütlü ve Ferizli ilçelerimizin ekonomisi dolaysıyla halkın ana geçim kaynağı fındık.
Ayrıca  batı Karadeniz illerimiz Bolu, Düzce, ve orta Karadeniz ilerimiz Zonguldak ve Kastamonu  illerimizde fındık baş ürün olarak ortaya çıkmakta. 
Bu bölgelerinizde toplam fındık  üretimimizin yaklaşık ülke üretiminin   %40 tekabül etmektedir.  
Onun İçin fındığı ham, yani kabuklu olarak satmanın dışında ürün çeşitliliği için çalışmalıyız. 
Mevcut limanlar ve diğer ulaşım olanakları bizi Sakarya’ya merkezli bir çalışmayı ortaya koymak gerektiğini işaret ediyor. 
Sakaryamızın kuzeyi, tüketim merkezlerine yakın oluşu ve ihracat İçin gerekli, liman ve ulaşım avantajları, lojistik alt yapılar Kocaali ilçemizde bu anlamda bir adım öne çıkarmaktadır. 
Her yıl üreticiler olarak değirmen taşı gibi sorunları tekrarlayıp duruyoruz. Mevcut yapılanmalar adeta çözüm yerine sorunun ana nedenleri olarak kendilerini konumlandırmışlar.
Artık milli ürünümüz olan fındıkla ilgili devletin ayakları yere basan bir çalışmayla hem üreticinin önünü açıp, hemde fındıkla ilgili dünyaya güçlü bir mesaj vererek “kendi ürünümü işleyerek ve çeşitlendirerek nihayi tüketiciye ulaştırmak İçin artık bende varım demesi gerekiyor.   
Onun İçin İçerdiği aromayla  Türk fındığını işleyecek bu bölgede, dünyada tek olacak “fındık ihtisas sanayi bölgesi için” gerekli çalışmaları ortaya koymak gerekiyor.  

Ürettiğimiz Fındığımızı işleyerek ve mamul olarak çeşitlendirerek dünya pazarlarına ihraç etmekten başka çıkış yolumuz olmadığı kanaatindeyim. 

Bu projeyi yani “fındık ihtisas sanayi bölgesi için” çalışmak varken, yabancı menşeli firmaların ülke olarak verdiğimiz teşviklerle önünü açmak akıl karı değil. 
Bizim yerli, bu ülke ve insanı İçin kafa yoran sanayicilerimize gerekli teşvikler ve siyasi irade desteğinin güçlü bir şekilde verilmesi için mevcut OSB yönetmenlikleri baz alınarak “Fındık İhtisas Sanayinin önü sonuna kadar açılmasının ülkeye ve üreticiye faydasız olabileceğini aklı başında kim iddia edebilir. 
Bu çalışmalar yapabilirsek bizim ilk önce  ülke sevgimiz ve milyonlarca fındık üreticisinin istikrarlı bir fiyat yakalaması için, bölgesel ürünümüz olan fındığın ekonomik getirilerinin ülkede kalmasını sağlayacaktır.   
Üreticinin, dolaysıyla ülkemizin refahı İçin  bu adımları atmaktan, fındıkta yeni bir başlangıç yapmaktan başka alternatifimiz yok.    
Üretici ve ülke çıkarları yabancı meşeli firmaların çıkarından önce geldiği bilinciyle hareket etmek mecburiyetindeyiz. 
Kendi paramızla fındıkta rakibimiz olan ülke ve firmasını verdiğimiz teşviklerle desteklemek kimin çıkarına? 
Hangi ülke rakibini destekler?

Şerif SARI

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER