Panik bozukluk ismini antik dünyada mitolojik bir tanrı olan Pan’dan alır. Alt tarafı keçi ayakları baş tarafı ise insan olan bir yaratık şeklinde tasvir edilen Tanrı Pan, muzipliği ve eğlenceyi çok sevmesiyle bilinir. Tüm canlılar ve varlıklar huzur içinde ormanda istirahat ederken ve uyurlarken birden ortaya çıkıp çok fazla gürültü yapar ve canlıları korkutarak heyecanlı bir şekilde kaçışmalarına sebep olur. Konumuz olan psikolojik bozukluktan şikayetçi olan kişilerde de bu birden gerçekleşen heyecanlanma ve korku gözüktüğünden, mitolojik hikâyeye olan benzerliğinden yola çıkılarak ‘’panik atak’’ terimi kullanılmaya başlanmıştır. Panik bozukluk 13 belirtiden oluşur. Bu belirtiler; kalpte çarpıntı, vücutta terleme ve titreme, nefes darlığı veya boğuluyor olma hissi, nefesin kesilmesi hissi, göğüs ağrısı hissetme, mide bulantısı veya karın ağrısı, baş dönmesi veya bayılma hissi, ortamın gerçek değilmiş gibi algılanması veya yoğun bir yabancılaşma hissi, kontrolünü kaybetme veya çıldırma korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ve karıncalanma, ürperme veya sıcak basmaları şeklinde sayılabilir.
Panik bozuklukta otomatik düşünce kalıpları vardır ve bu düşünceler karamsardır. Bu otomatik düşüncelerde her şey olumsuza bağlanır, bu duruma ise ‘’Katastrofik Düşünme’’ denir. Panik bozukluk muzdaripleri, bu karamsar otomatik düşünme biçimi ve yanlış şekilde yorumlamalarından dolayı şikayetlerinin nedenlerini başka yerlerde ararlar veya başka yere bağlarlar. Örneğin alışveriş merkezine dolaşmaya çıkmış bir insan alışveriş merkezinde dolaşırken panik atağa yakalandığı için, bir dahaki sefere o alışveriş merkezine gitmek istemez, çünkü ona göre panik atak alışveriş merkezine gittiği için olmuştur. Oysa panik atak nedenleri çok başkadır ve bu tür yanlış atfetmeler panik atağı giderek şiddetlendirir.
Panik Bozukluk tedavisinde psikiyatristlerden ve psikologlardan yardım alınmalıdır. İlaç bozukluğun tedavisinde son derece önemlidir. İlacın yanında psikoterapi uygulamaları da Panik Bozukluğun giderilmesinde kullanılmaktadır. Psikoterapide kişinin yukarıda bahsettiğimiz olumsuz ve karamsar otomatik düşünce kalıplarını fark etmesi ve bunların anlamsızlığını fark ederek yerlerine daha sağlıklı düşünceler geliştirmesi amaçlanır.
Psikolog
Mert PIRILDAR
PUZZLE PSİKOLOJİ SAKARYA DANIŞMANLIK MERKEZİ
Tel: 0264 282 37 73
GSM: 0555 030 37 73
Site: www.psikolojisakarya.com
Adres: Cumhuriyet mahallesi Menekşe sokak no:25 daire no: 101 (BEYTUŞ Hamburger Üstü) 54100 Adapazarı / Sakarya