Bahçeşehir Öğrencileri Çevrenin Genç Sözcüleri Oldu

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından yürütülen ‘Çevrenin Genç Sözcüleri’ Programına katılan Bahçeşehir Koleji öğrencileri geri dönüşümün önemine ışık tuttu. 

Bahçeşehir Öğrencileri Çevrenin Genç Sözcüleri Oldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ülkemizdeki önemli geri dönüşüm tesislerinden olan,  SEKAY Tesisini ziyaret ettiler.

İşte öğrencilerin yaptığı o çalışmanın röportajı

***

Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun artması ile her geçen gün azalmaktadır. 
Oysa tüm canlıların yaşamının devamı için bu kaynaklara ihtiyaç vardır.
 Bilinçsiz kullanım sonucunda bitmeyecekmiş gibi görünen bu kaynakların çok az kullanım ömürlerinin kaldığını biliyor muydunuz?
Çevrenin Genç Sözcüleri, artan enerji ihtiyacına alternatif bir çözüm üreten Sakarya’daki SEKAY projesini tanıtmak için röportaj gerçekleştirdiler. 
Bahçeşehirli öğrenciler tarafından hazırlanan işte o röportaj haber. 

Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun artması ile her geçen gün azalmaktadır. Oysa tüm canlıların yaşamının devamı için bu kaynaklara ihtiyaç vardır.  Bilinçsiz kullanım sonucunda bitmeyecekmiş gibi görünen bu kaynakların çok az kullanım ömürlerinin kaldığını biliyor muydunuz?
Biz Çevrenin Genç Sözcüleri olarak artan enerji ihtiyacına alternatif bir çözüm üreten Sakarya’daki SEKAY projesini tanıtmak için röportaj gerçekleştirdik.
Sekay Projesini konuştuğumuz Sakarya Belediyesinde görev alan çevre mühendisleri bizlere projenin detaylarını aktardılar.

RÖPORTAJ                  
• SEKAY nedir ve burada yapılan işler nelerdir?
 
Y: SEKAY açılımı Sakarya Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin kısaltılmış hali SEKAY. SEKAY’da Sakarya’da oluşan tüm evsel katı atıkların önce değerlendirilerek ekonomiye geri kazandırıldığı sonrasında ise değerlendirilemeyen atıkların doğaya zarar vermeden bertaraf edildiği çevre dostu bir tesistir.
 
• Çöpün enerjiye dönüşme süreci nasıl işliyor?
 
C: Öncelikle Sakarya’da bulunan 16 tane ilçemizden gelen atıklar SEKAY tesisimizde atık türlerine göre ayrıştırılıyor bunların neticesinde ortaya çıkan organik atıklar biyometanizasyon sistemine dahil ediliyor buradaki biyometanizasyon sisteminde de yaklaşık 1 aylık anaerobik koşullarda bakteriler yardımıyla metan gazı üretiliyor oluşan metan gazı kogan motorları vasıtasıyla basınçlandırılıp yakılarak sistemde ısı ve elektrik enerjisine çeviriliyor ısı enerjisi sekay tesisimizdeki ısıya ihtiyaç olan ekipmanlara gönderiliyor elektrik enerjiside mevcut elektrik sistemine dahil ediliyor birde yaklaşık 10 yıldır düzenli depolama sahamızda biriken çöpler çöplerin oluşturduğu metan gazlarının buradaki sistemden çekilerek tekrardan kogan motorlarıyla yakılıyor ve sisteme bu şekilde dahil ediliyor.
 
• Ne kadar miktar çöpten ne kadar miktar elektrik üretiliyor?
 
C: 16 ilçemizden günlük ortalama bin ton atığımız var bu bin ton atığın içerisindeki organik atıklardan üretilen metan gazıyla ve 10 yıllık birikmiş çöpten üretilen çöp gazını birleştirdiğimizde yaklaşık 10 megawatt saatlik bir elektrik üretimi gerçekleşiyor bu da 120 bin kişinin elektrik ihtiyacına denk gelmektedir.

• Projenin çevreye katkısından bahseder misiniz?
Y: Günlük yaşantımızın içinde biliyoruz ki enerjinin yeri oldukça büyük hemen hemen her şey için enerjiye ihtiyacımız var hızla artan nüfus gelişen teknoloji bunların  hepsi tüm dünyada enerji daha da arttırmış durumda ve alışıla gelmiş tabii ki geleneksel yöntemler arasında çoğunlukla fosil yakıtlardan bir enerji elde edilmesi söz konusu fakat bunun sürdürülebilir olmadığı artık herkesçe bilinmektedir. Alternatif enerji kaynaklarının arasında da biyokütleden üretilen elektrik enerjisi oldukça önem arz etmekte çünkü zaten halihazırda istenmeyen bir madde olarak meydana gelmiş olan atıktan elektrik enerjisi üretmek demek yani hem bu atıkların istenmeyen reaksiyonlarla doğadaki istenmeyen tehlikeli durumlara yol açmasının önüne geçilmiş durumda olmasını sağlamakta hem de fosil yakıtların kullanımını arttırmadan doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlamakta.
 
• Projenin tanıtımı için yapılan çalışmalar nelerdir?
 
C: SEKAY tesisimiz yakın zamanda ulusal kanallarımızda yer aldı zaten Sakarya Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesaplarında, dergilerinde ve billboardlar SEKAY tesisimizde ne kadar enerji elde edildiği ne kadar çevreye katkı sağladığı ne kadar geri kazanıldığı bilgileri yer almaktadır. Bu konuda Sakarya Bahçeşehir Koleji öğrencilerimizin bize gelip burada bu bilgileri alması bizi çok mutlu etti.
  
Sakarya İlinde oluşan atıkları geri kazanmak, karbon emisyonunu azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin sağlanması ve organik gübre üretilmesi gibi çevreye katkı sunan amaçlarla oluşturulan böyle çevre dostu bir projenin öncüsü olduğunuz için bizde sizlere çok teşekkür ederiz.

Haberi hazırlayanlar: Beril BOZDURGUT, Muhammed Yahya KABA, Ayşe FİLİZFİDANOĞLU, Kayra BULUT, Doğa ÖZBAŞ, Hanne Belis BALKAYA, Berke YAVAŞ, Yiğithan KIYICI)

Şerif SARI

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER