EKONOMİ

Sakarya Nisan Ayında ihracatını en çok artıran 2. il oldu

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Nisan ayında Türkiye ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,13’lük artışla 19,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan firmaların faaliyetlerini yürüttükleri illerden gerçekleştirdikleri ihracatı temel alan “Faaliyet İllerine Göre İhracat” rakamlarına göre Sakarya ise Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 11.6, geçtiğimiz Mart ayına oranla %12.38 yükselişle 799 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sakarya Nisan ayında, en çok ihracat yapan 7. il olarak toplam ülke ihracatına yüzde 4,1 oranında katkı sundu. Ayrıca Sakarya geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 83 milyon dolarla ihracatını en çok artıran ikinci il olma başarısı gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise Mart ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri ile makine ve aksamları sektörü başı çekti.

Sakarya iş dünyası serbest bölgeler dahil dünyanın 123 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ülkeler ise; Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Almanya oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan 2024 Mart ayı verilerine göre Sakarya’da İhracatın ithalatı karşılama oranı %134 olarak gerçekleşti. Ayrıca Sakarya iş dünyası TÜİK’e göre yılın ilk 3 ayında 471 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Dış ticaret rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Nisan ayında geçtiğimiz yıla oranla ihracatını milyon dolar bazında en çok artıran 2. il olma başarısını da gösterdik. Tükettiğinden fazlasını üreten ilimiz yılın ilk üç ayında 471 milyon doları bulan bir dış ticaret fazlası verdi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı da yine %130’un üzerinde seyretti.

7 kalem sektörde ve 68 ülkeye ihracatımızı arttırma başarısı gösterdik. Bu başarılı yükseliş tablosunda, ülkemizin üretim potansiyelini rekabetçi hale getirmek, ihracat kg değerimizi katma değerli ürünlerle yükseltmek için çabalayan bir iş dünyamız var. Gerekli desteklerin sunulduğu, piyasalarda güven ortamının oluşturulduğu, para politikası ve bir çok alanda istikrarın sağlandığı bir ekonomik düzende daha güçlü bir rekabet şansı bulacağız. İş dünyası çerçevesinde, finansmana erişimdeki sıkıntıların çözülmesi, özellikle teknolojik ve katma değerli ürün odağında teşviklerin artması ve yeni nesil sanayi bölgelerine ağırlık verilmesi de önem arz ediyor. Yaşanan zor koşullara rağmen nitelikli Türk menşeili ürünlerin dünya pazarında yer alması için emek veren, üreten Sakarya iş dünyamıza teşekkür ediyorum.” 

Bir yanıt yazın